Etusivu

En peittele tunnemaailmaani. Pidän siitä, että voin tuoda kuvani elämästä esiin olivatpa ne sitten negatiivisia tai positiivisia. Pyrin kuvaamaan niitä ristiriitoja, jotka ovat itseni ja muun maailman välillä. Tunnen olevani lähellä kuolemaa. Viikatemies on ikään kuin minun kaverini. Monet ihmiset tuntevat olevan lähellä kuolemaa, mutta eivät sitä esitä. Minä esitän.

Palsa-museo sijaitsee Narikan alueella Kittilässä. Siihen kuuluvat Kalervo Palsan (1947-1987) kotimökki ja ateljee. Taiteilijan isä Hugo Palsa osti Hyrynkankaan nimellä tunnetun pienen tilan vuonna 1946 ja se on yksi harvoja nykypäivään asti säilyneitä Lapin sodan tuhoilta säästyneitä rakennuksia Kittilän kirkonkylällä.

Museo on auki kesäkuun alusta syyskuun loppuun, yhteystiedot ja aukioloajat löydät Museokäynti -sivulta.

getsemane-ulkoa

Kalervo Palsa asui mökissä vanhempiensa ja kolmen veljensä kanssa. Äiti Hilja Kenttälä ansaitsi perheelle lisätuloja myymällä viinaa ja majoittamalla työn perässä liikkuvia miehiä. Pihapiiriin rakennetusta makasiinista tuli jo nuorella iällä Kalervo Palsalle tärkeä paikka, jossa hän sai rauhassa kirjoittaa päiväkirjaansa ja maalata. Hän nimesi karun ateljeensa Pilvilinnaksi ja Getsemaneksi. Elämänsä viimeiset vuodet Palsa asui yksin äitinsä ja veljensä kuoltua ennen kuin itse sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli ateljeessaan 4.10.1987.

Kittilän keskustassa sijaitseva Palsa-museo avattiin 6.6.2013. Kotitalo oli asumattomana taiteilijan kuolemasta saakka ja se oli ehtinyt mennä huonoon kuntoon. Kauko Sorjosen säätiö hankki Palsan rakennukset ja irtaimiston omistukseensa vuonna 2011 ja seuraavana vuonna suoritettiin restaurointyöt. Töiden yhteydessä konservoitiin myös Getsemane-ateljeen seinillä olevat maalaukset.

getsemane-sisakuva

Kalervo Palsan kotimuseon toimintaa hallinnoi Kittilän Kaukosessa sijaitseva Särestöniemi-museo.

Comments are closed.