Kalervo Palsa 75-juhlavuosi

taiteilijasta muualla

taiteilijasta muualla

Palsa-museo on taitelijan kodista ja elämästä kertova museo, ja Palsan taideteokset, mitä meillä on, ovat kiinteänä osana Getsemanen sisustusta, seinämaalaukset, jotka Palsa maalasi ateljeehensa 60-luvulla.
Maj-Lis Pitkänen, Palsan ystävä, jolle Palsa testamenttasi omaisuutensa vuonna -85, lahjoitti taideteokset Kiasmalle 90-luvun lopussa. Tämän huiman, yli 3000 työtä käsittävän kokoelman voit käydä katsomassa miltei kokonaan Kansallisgallerian sivuilta.

Kalervo Palsan teokset Kansallisgallerian kokoelmissa

Artikkelit:

Yle Kulttuuricocktail haastatteli Maj-Lis Pitkästä Kalervo Palsasta. Haastattelussa on ennennäkemättömiä kuvia Palsan hautajaisista sekä loppuun vielä toimittaja Tuomas Karemo liitti vielä palsan radiohaastattelun vuodelta -86!
Haastattelut löydät täältä:
Vasta nyt olen valmis kertomaan totuuden Kalervo Palsasta – kohutun taiteilijan taulut tuholta pelastanut Maj-Lis Pitkänen puhuu nuorena kuolleesta ystävästään

Videot:

24.7.2013 Otoksia Erkki Pirtolan kuvauksista Kalervo Palsan Getsemanen purusta Kittilässä 1987. Sitten seuraavat Heikki Turusen reaktiot Palsan maalauksiin tämän näyttelyssä Kiasmassa 2002. Lopuksi Palsan nuoruudenystävä Kyösti Kaukonen ateljeessaan Tukholman Rinkebyssä. Kaukonen on aikoinaan maalannut Palsan kanssa Getsemanessa.

KARAVARAANARIN VIERAILU MUSEOSSA KESÄLLÄ 2022

Yle Areena:
Kalervo Palsa ja kuriton käsi -Fiktiivinen elokuva, jossa innoittajana Kalervo Palsan taide

”Elokuva Kalervo Palsa ja kuriton käsi (16) on muotokuva kuvataiteilija Kalervo Palsasta ja tyylitelty näkemys hänen sisäisestä maailmastaan.
Palsa taisteli koko elämänsä ajan sovinnaisuutta vastaan. Hän syntyi ja asui Kittilässä ja oli paikkakunnan pojista se, joka alkoi maalata kokemuksiaan sekä kuvitelmiaan.
Pekka Lehdon ohjaama elokuva tavoittaa Palsan maailmaa hänen uniensa ja vimmaisten maalausten kautta.
Lue lisää Ylen sivuilta.

Kirjallisuutta:

-Maj-Lis Pitkänen: Kalervo Palsan päiväkirjat, Merkintöjä vuosilta 1962-1987, WSOY
Kirjasta ei ole otettu uusia painoksia, mutta joitain kappaleita voi löytyä vielä käytettyinä. Kovakantiset, ensipainokset ovat jo harvinaisempia ja niiden hinnat ovat nousseet jo useisiin kymppeihin kappaleelta. Jos siis sellaisen jostain vielä löytää.
Toinen painos, pehmeäkantinen ei ole niin hinnoissaan ja niitä löytää helpommin myynnissä.

-Maj-Lis Pitkänen & Veera Kaamos Pitkänen: Ajattelin olevani samurai, Matkapäiväkirjat 1986, Kauko Sorjosen Säätiö 2020
Palsan matkapäiväkirjat kertovat Palsan ulkomaanmatkoista vuonna -86. Kirjaan on lisätty paljon kuvia, osa Palsan itsensä ottamia, osa kuvia Palsan töistä ja luonnoksista tuolta ajalta ja osa Veera Kaamos Pitkäsen ottamia valokuvia.
Kirjan voit ostaa Palsa-museon museokaupasta tai verkkokaupasta

-Hänninen, Ville: Suomen suurin sarjakuvapöytälaatikko. Kalervo Palsa teki yli 2000 sivua sarjakuvia. Sarjainfo 2/2002

-Kauppi, Kenneth: Kalle Palsa tuli Kiasmaan jo vuonna 1998, suom. Milla Siren. Kaltio 4/2002

-Kiasma -lehti: Hugo Kalervo Palsa -biografia

-Pirtola, Erkki: Kalervo Palsan Tragix. Naru, Sarjakuva ja Nauru teoksessa Kuolema ja intohimo. toim. Pekka Rönkkö, Kemin sarjakuvakeskus, Kemi 1998

-Pitkänen, Maj-Lis: Antaa salaman tulla, minä odotan. Kalervo Palsan kirjeitä. Johnny Kniga -kustannus Helsinki 2015

-Rönkkö, Pekka (toim.) Palsa. Kalervo Palsan (1947-1987) elämästä ja taiteesta, Ars Nordica 1 Oulu 1989.

-Siukonen, Jyrki: Laulu sieluni autiudesta. Kolme tutkielmaa Kalervo Palsasta. Lapin yliopistokustannus, Rovaniemi 2009.

-Siukonen, Jyrki: Kalervo Palsan Kittilät. Kolme tulkintaa teoksessa Kuvia Pohjoisen tasavallasta. Mukka, Särestöniemi ja Palsa. Toim. Siukonen. Lapin yliopistokustannus, Rovaniemi 2011

-Siukonen, Jyrki: Hämmentävää taidetta Kalervo Palsan ensimmäiset yksityisnäyttelyt 1969, Getsemania Kalervo Palsan ystävät, Oulu 2012

-Vadén, Tere: Arktinen Hekkuma. Kalervo Palsa ja suomalaisen ajattelun mahdollisuus. Atena Kustannus, Jyväskylä 1997.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.